alternatives éducatives : des écoles, collèges et lycées différents
| Présentation | SOMMAIRE |
I Obligation scolaire et liberté I Des écoles différentes ? Oui, mais ... pas trop ! Appel pour des éts innovants et coopératifs |
 
 

LES "MODÈLES" ANGLO-SAXONS :
(libertés, justice, système scolaire, éducatif, marché de l'éducation, homeschooling...aux USA et en Angleterre)
AMERICAN WAY OF LIFE
BRITISH WAY OF LIFE

BRITISH WAY OF LIFE

Le "modèle" anglo-saxon,  libéral  ... et blairo-socialiste...
 

  ÉCOLES ANGLAISES :
Discipline, rigueur et esprit compétitif sont les maîtres mots de la mutation mise en œuvre par le gouvernement travailliste..

   Royaume-Uni : L’uniforme discriminatoire
En imposant un fournisseur unique pour l’achat de l’uniforme, les écoles pratiquent une discrimination à l’encontre des élèves pauvres. 

  Directeur d'école en Grande Bretagne :
« Le métier a beaucoup évolué. Aujourd’hui, on est beaucoup plus responsable,
on a plus de pression, on nous demande plus de résultats. »

  Deux fois plus d’enseignants sont partis en retraite anticipée au cours des sept dernières années. 

  35% des élèves de 11 ans ne savent pas lire.

  Un ado sur cinq ne peut situer son pays sur une carte.

  Ecoles publiques fermées aux pauvres.  Un rapport émis par ConfEd, (une association qui représente les dirigeants du secteur de l’éducation locale) dénonce le manque d’intégrité des processus d’admission dans certaines écoles publiques. Des réunions de "sélection" d’élèves sont organisées, durant lesquelles ne sont admis que les enfants "gentils, brillants et riches".  Ainsi, 70 000 parents n’ont pas pu inscrire cette année leurs enfants dans l’école de leur choix. En écartant les élèves issus de milieux pauvres, ces établissements "hors la loi" espèrent rehausser leur taux de réussite aux examens. 

   Selon l'OCDE, les écoles privées britanniques ont les meilleurs résultats au monde : FAUX !

  ... & Moins de pauvres dans les écoles primaires catholiques.

  Les écoles anglaises pourront être gérées par des "trusts".

  L’école britannique livrée au patronat.  En mars 2000, le Conseil européen de Lisbonne avait fixé comme principal objectif à la politique de l’Union en matière d’éducation de produire un capital humain rentable au service de la compétitivité économique. 

  Le créationnisme aux examens.

   "BAGUE DE VIRGINITE" : Une adolescente anglaise, fille d'un pasteur évangélique, perd son procès en Haute Cour.

  Grande-Bretagne : l'athéisme (bientôt ?) au programme scolaire

  Grande-Bretagne :Les sponsors au secours de l'école

  Empreintes digitales pour les enfants d'une école de Londres. Le Royaume-Uni réfléchit à la mise en place d’une loi pour la création d’un fichier national des enfants de moins de douze ans.

Naître et grandir pauvre en Grande-Bretagne  est encore plus pénalisant que dans d’autres pays développés.

  Un demi-million de «sans-logement». A Londres, un enfant sur deux sous le seuil de pauvreté.

  Un demi-million d'enfants britanniques travaillent "illégalement".

«tolérance zéro» et conditions de détention intolérables. Plus de dix mille jeunes délinquants britanniques sont emprisonnés.  «Le bilan du Royaume-Uni en terme d'emprisonnement des enfants est l'un des pires qui se puisse trouver en Europe.»

  Les frais très élevés d’inscription universitaire dissuadent les étudiants issus de familles modestes de s’inscrire en fac.

  De plus en plus d’étudiantes se prostituent ou travaillent dans l’industrie du sexe pour payer les frais d’inscription de leur université.

  Plus de 350 000 Britanniques ont quitté leur île en 2005 pour jouir d'une vie meilleure
Les jeunes Britanniques se voient vivre ailleurs.  Difficulté d' acquérir un logement, hausse de la fiscalité et indigence des services publics, en particulier les transports et le système de soins.

M. Ernest-Antoine Sellière, alors président du patronat français :« Je suis un socialiste britannique »

  Londres, paradis des milliardaires.

  Selon des rapports de l’ONU et de la Banque mondiale :  « Au Royaume-Uni, les inégalités entre riches et pauvres sont les plus importantes du monde occidental, comparables à celles qui existent au Nigeria, et plus profondes que celles que l’on trouve, par exemple, à la Jamaïque, au Sri Lanka ou en Ethiopie .»

  Grande Bretagne :  premier pays où chaque déplacement de véhicule sera enregistré.

  Les Britanniques inventent l'ultrason antijeunes.

   De plus en plus de mineurs hospitalisés pour des problèmes d'alcool. Le nombre de mineurs hospitalisés en Angleterre pour avoir trop bu a augmenté de 20% en un an.

Beuark.
Ségolène Royal rend hommage à la politique de Tony Blair.



AMERICAN WAY OF LIFE...
«J'aime trop le goût du fast food pour y renoncer. »
Pourcentage des personnes approuvant cette affirmation :
Royaume-Uni : 45,2% - États-Unis : 44% - Canada: 36,9% - Australie : 31,5%
France: 18,7%
Source : Global survey shows Britain is number one fast food nation

Cours de cuisine obligatoires dans les collèges anglais

22 01 08 - Selon une enquête commanditée par le gouvernement et rendue publique en octobre dernier, la moitié des Britanniques seront obèses d'ici 25 ans, si la tendance actuelle se confirme. Quant au surpoids, il touchera 86% des hommes dans les 15 prochaines années et 70% des femmes dans les 20 ans, précise l'étude.

L'obligation des cours de cuisine fait partie de la campagne de lutte contre l'obésité qui doit être lancée mercredi par M. Balls et son homologue à la Santé, Alan Johnson.

Les cours de cuisine ne sont actuellement obligatoires que dans les écoles primaires anglaises.

Ils seront rendus obligatoires dans les collèges anglais à partir de la rentrée prochaine dans le cadre des efforts visant à combattre la dangereuse croissance de l'obésité parmi la population, a annoncé mardi le ministère britannique de l'Education.

Dès septembre prochain, tous les adolescents et adolescentes âgés entre 11 et 14 ans suivront des cours de cuisine s'ils se trouvent dans des écoles offrant déjà ce genre de cursus, soit environ 85% des collèges anglais. Les autres établissements secondaires disposeront d'un sursis jusqu'en 2011.

«Apprendre aux enfants à cuisiner des plats sains est un important moyen pour les écoles pour aider à faire des adultes en bonne santé... Ma maman avait une passion pour tout cela et c'est elle qui m'a acheté mon premier livre de cuisine», a déclaré le ministre de l'Education, Ed Balls, au quotidien The Daily Mirror.

Le ministre a lancé un appel au public afin qu'il propose des idées de plats classiques anglais ou internationaux que les enfants devraient apprendre.

Mais l'objectif principal est de faire en sorte que les élèves puissent maîtriser la préparation de plats simples et sains réalisés avec des ingrédients frais, a expliqué le ministère de l'Education, de l'Enfance et de la Famille.

Cette mesure ne concerne que les écoles d'Angleterre, l'éducation étant gérée de manière autonome par les autres régions du Royaume-Uni, comme le Pays de Galles et l'Ecosse.



Cookery classes to be made compulsory
   22/01/2008 - By Andrew Hough
LONDON (Reuters) - Cookery classes will be made compulsory in secondary schools for the first time, the government announced on Tuesday, as the fight against childhood obesity intensifies.

Schools Secretary Ed Balls said 800 cookery teachers will be trained over the next three years, and agreed with health campaigners who say the new policy should have been introduced years ago.

Students aged 11 to 14 will learn to cook for an hour a week for one term.

Currently around 85 percent of secondary schools have cookery lessons but the new policy, part of a government obesity strategy, requires all schools to be teaching the subject by 2011.

A recent government study predicted that half the population could be obese within 25 years while experts believe one million children will be overweight in a decade.

Balls said he wanted children to be able to cook simple and healthy recipes.

"I think it is right to act now and maybe we should have acted earlier but we are acting now," he told BBC television.

"We are preparing people for the future so we can teach our younger people to be healthier adults in the future."

Celebrity chef Jamie Oliver, who has been involved in a high-profile campaign to improve the quality of school dinners, told the Daily Mirror: "It's of the utmost importance that all kids learn to cook good food from scratch and shop well."

Prue Leith, the new head of the government's programme to improve school meals, also welcomed the news.

"If we had done this 30 years ago we might not have the (obesity) crisis we have now," the cook, restaurateur and food writer told Radio 4's Today programme.

But Clarissa Williams, a spokeswoman for the National Association of Head Teachers, said that training had been neglected for so long it would be difficult to implement now.

"Cookers, microwaves, all of the utensils -- all of that costs a lot of money," she told the Today programme.

(Editing by Stephen Addison)



Kids to learn 8 healthy meals for life
By James Lyons


Every pupil will learn to cook eight healthy meals in a bid to halt the obesity crisis, Schools Secretary Ed Balls revealed today.

Cookery will be made compulsory for a term so they can practise producing classics like spaghetti bolognese, shepherd's pie and a roast dinner when they are 13 or 14 - before starting GCSEs.

Celebrity chef Jamie Oliver, who's campaigned to improve school dinners, said: "It's one of the things I was asking for three years ago and I've been trying to get the government to act on it ever since. It's of the utmost importance that all kids learn to cook good food from scratch and shop well. I will be fully supportive."

Mr Balls, 40, who is married to housing minister Yvette Cooper, revealed he does all the cooking at home and said he likes to cook spicy Mexican dishes for his wife and their three children.
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He said "Teaching kids to cook healthy meals is an important way schools can help produce healthy adults. My mum was passionate about all this and bought me my first Delia Smith book."

The lessons are part of an action plan announced tomorrow to help tackle the problem of Britain's bulging waistlines. And they want to hear from you if you've got an idea for suitable recipes. If so, email getcooking.consultation@dcsf.gsi.gov.uk

Here, our nutritionist Angela Dowden gives her favourite eight healthy meals that kids can tackle themselves...

SHEPHERD'S PIE

(SERVES 4)

Ingredients: 450g minced lamb or beef, 900g potatoes, 75g diced carrot, 1 chopped onion, 75g diced mushrooms, 400g can of tomatoes, 1 tsp dried thyme, 1 tbsp chopped parsley, 1 tbsp plain flour, lamb or beef stock cube, 1 tbsp tomato puree, 50g grated cheese, 50g butter

To Make: 1 Fry onions in oil in a saucepan until light brown. Add carrots and mushrooms and cook for five mins. 2 Add meat, stirring until brown. 3 Stir in flour, stock cube, tomatoes and puree, turn down heat, and cook with lid on for 30 mins. 4 Boil potatoes and mash with butter. 5 Place meat mix in casserole dish and put mash on top. Add cheese and cook for 25 mins at 200C/gas mark 6.

PERFECT ROAST CHICKEN WITH VEGETABLES

(SERVES 6)

Ingredients: 1x2kg chicken, salt and black pepper, 25g fresh thyme, 1 lemon, halved, 1 head garlic, cut in half, 2 tbsp butter, 6-8 large peeled King Edward potatoes, vegetable oil, veg - such as carrots, broccoli and peas

To Make: 1 Place chicken in roasting pan, brush with butter, season inside and out. 2 Stuff with thyme, lemon and garlic. 3 Cook at 180C/gas mark 4 for 1.5-2 hours (until juices run clear). 4 30 mins into cooking, boil potatoes for 5-10 mins, drain and put in a pan. Drizzle with oil, shake them until they fluff at the edges and add to roasting tin for 45-60 mins. 5 Prepare veg. Carrots: 6-8 mins, broccoli: 5 mins, peas: 2-3mins.

CHILLI CON CARNE

(SERVES 4)

Ingredients: 1 tbsp veg oil, 1 onion, 1 garlic clove, 500g lean minced beef, 2x400g cans chopped tomatoes, 3 tbsp tomato puree, 1 tsp dried chilli flakes, 1tsp ground cumin, dash of Worcestershire sauce, 1 beef stock cube, 1x400g can red kidney beans, drained

To Make: 1 Heat oil in a pan and fry chopped onion and garlic. Add mince and brown it, then add a glass of water and boil for 2-3 mins. 2 Stir in tinned tomatoes, puree, chilli, cumin and Worcestershire sauce and crumble the stock cube. 3 Simmer, cover and cook on gentle heat for 35 mins, stirring until the mixture is rich and thick. 4 Add beans, cook for 10 min. 5 Serve with boiled rice.

VEGETABLE LASAGNE

(SERVES 2)

Ingredients: 1 butternut squash, peeled, de-seeded and cut into fine pieces, 2 peeled, sliced parsnips, 1 cubed aubergine, 100g cherry tomatoes, 2tbsp olive oil, 150g mozzarella in chunks, 6 sheets fresh lasagne, grated parmesan.

To Make: 1 Heat oven to 200C/ gas mark 6. 2 Put vegetables into roasting tin, drizzle with oil and roast for 35-40 mins. 3 Add mozzarella and bake for 5 mins. 4 Boil lasagne for 2 mins. Drain and drizzle with oil. 5 Put a sheet on each of two warmed serving plates. 6 Top each with a spoon of roasted veg, a sprinkling of parmesan and ground black pepper. Repeat and finish with a third sheet of lasagne on each plate. 7 Top with parmesan and ser ve.

SPAGHETTI BOLOGNESE

(SERVES 6)

Ingredients: 500g lean minced beef, 1tbsp olive oil, 1 onion, 175g finely diced carrots, 2 sticks finely diced celery, 1 finely crushed clove of garlic, 2x400g tins plum tomatoes, Large squirt tomato puree, 2 beef stock cubes, 400g dried spaghetti

To Make: 1 Heat oil in a large saucepan and brown minced beef. 2 Add the garlic, onion, carrots and celery. Cook until veg softens. 3 Add chopped tomatoes, puree, beef cubes made up with 300ml boiling water, stirring continually. 4 Reduce heat and cook until carrots and celery are soft (30-40 mins). 5 Cook pasta in saucepan of salted boiling water according to pack instructions. Drain and serve with sauce.

CHICKEN CURRY

(SERVES 4)

Ingredients: 1tbsp vegetable oil, 4 chopped chicken breasts, 1 chopped onion, 2 tablespoons mild curry paste, 350g passata, 1 peeled, cored, diced apple, 1 tablespoon mango chutney

To Make: 1 Heat oil in large saucepan. Cook chicken for a couple of minutes until golden. 2 Add chopped onion to the pan and fry gently for a few minutes. 3 Add curry paste and briefly stir in the spice. 4 Return chicken to the pan add the passata, the chopped apple and the mango chutney. Bring to the boil then simmer for 20 minutes or until chicken is cooked and sauce has thickened a little. 5 Serve with boiled rice.

EASY PIZZA

(SERVES 4-6)

Ingredients: 300g packet of pizza base mix, 350g passata, 5tbsps of sweetcorn, 1 medium red onion, sliced into rings, 1 large red or green pepper, sliced, 100g mozzarella cheese, 30g black olives

To Make: 1 Make up the pizza bases (enough for two 10-12 inch pizzas) according to the packet instructions. 2 Spread generously with passata, followed by the onion, pepper and sweetcorn. Spread dots of mozzarella all over. 3 Oven bake at 200C/gas mark 6 until the cheese is melted and the base is crisp and firm. Variations: Add tuna, chicken, ham or pineapple.

FISH PIE

(SERVES 4)

Ingredients: 900g potatoes, 600g white fish, 400ml milk, 2 tbsp flour, 75g butter, 1 tbsp capers, 4 chopped gherkins, 2 chopped hardboiled eggs, 25g flour, 2tb sp chopped parsley, 1tbsp lemon juice

To Make: 1 Boil and drain the potatoes. Mash with two-thirds of butter. Poach fish in milk for 5-10 minutes. 2 Strain milk into jug. Flake fish into large pieces (discard bones, skin), set aside. 3 Melt rest of butter, stir in flour. Cook for 2 mins on medium heat, slowly add milk, stir all the time. Simmer for 5 mins, take off heat. Add fish, capers, gherkins, parsley, eggs, salt, pepper, lemon. 4 Put in casserole dish, top with mash. 5 Cook at 200C/gas mark 6 for 30 mins.

LE GUIDE ANNUAIRE DES ECOLES DIFFERENTES
| Présentation | SOMMAIRE |
| Le nouveau sirop-typhon : déplacements de populations ? chèque-éducation ? ou non-scolarisation ? |
| Pluralisme scolaire et "éducation alternative" | Jaune devant, marron derrière : du PQ pour le Q.I. |
| Le lycée "expérimental" de Saint-Nazaire | Le collège-lycée "expérimental" de Caen-Hérouville|
| L'heure de la... It's time for ... Re-creation | Freinet dans (?) le système "éducatif" (?) |
| Changer l'école | Des écoles différentes ? Oui, mais ... pas trop !| L'école Vitruve |
| Colloque Freinet à ... Londres | Des écoles publiques "expérimentales" |
| 68 - 98 : les 30 P-l-eureuses | Et l'horreur éducative ? |